Internationella kvinnodagen

Enligt Visättraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling ska viktiga dagar uppmärksammas på olika sätt i klasserna. Idag uppmärksammade vi internationella kvinnodagen på Visättraskolan.

Bland de yngre åldrarna läste vi boken ”Fyra hönor och en tupp” av Landström. Det är en fantastisk bildbok som genom bilder och enkel text belyser hur orättvisorna mellan könen kan se ut i en hönsgård. Med hjälp av boken diskuterade vi om jämställdhet på ett sätt som var lättare för våra lägre årskurser att ta till sig.

Förskoleklasserna målade efter läsningen olika bilder och motiv som var kopplade till normkritik. De fick också rita och måla bilder på kvinnliga hjältar. Superfina teckningar blev det. Årkurs 1 och 2 diskuterade lite mer ingående om jämställdhet efter att ha läst boken. De fick också möjlighet att tycka till om de upplever att det finns orättvisor mellan könen här på skolan. Väldigt nyfikna elever.

I årskurs 3-6 visades ett klipp som skolan gjorde med hjälp av två tjejer från årskurs 6 som informerade om internationella kvinnodagen samt om jämställdhet. I klippet intervjuas även elever och pedagoger om varför internationella kvinnodagen finns. Till detta förbereddes diskussionsfrågor där elever fick ta ställning till i olika jämställdhetsfrågor. Här fick eleverna reflektera över hur det är med jämställdheten på vår skola och i vårt samhälle samt lära sig mer om orättvisorna som finns kvar i samhället idag. Eleverna visade på stor nyfikenhet och att detta är en viktig fråga som vi alla har ansvar att jobba vidare med.

Här nedan följer lite bilder från hur dagen uppmärksammades i de olika klasserna

Här nedan kan du se klippet som Yusur och Srosht från 6A var med och skapade just inför internationella kvinnodagen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s